Wat is neurofeedback

Neurofeedback (ook wel EEG-biofeedback of neurotherapie genoemd) is een behandelmethode waarmee de hersenen getraind worden om meer in balans te komen. Hierdoor kunnen verschillende klachten verminderd of verholpen worden, waardoor de kwaliteit van leven sterk kan verbeteren. Neurofeedback wordt ook gebruikt door sporters, managers en musici om tot betere prestaties te komen (peak performance) en specifieke hersenactiviteit te optimaliseren.

Bij de meeste mensen is de werking van de hersenen flexibel en stabiel. Doordat de verschillende gebieden in de hersenen goed samenwerken is men in staat om op efficiënte wijze op veranderingen of tegenslagen te reageren.  Bij mensen met klachten zoals stress, pijn, depressie, vermoeidheid of hyperactiviteit is de hersenactiviteit ontregeld waardoor alledaagse handelingen opeens veel energie kosten. Hoe meer de hersenen ontregeld zijn, hoe ernstiger de klachten kunnen zijn.

Door behandeling met neurofeedback leren de hersenen beter te functioneren, waardoor de aansturing van lichamelijke processen en de interactie met de omgeving worden verbeterd. Het zelfregulerend vermogen van het brein wordt getraind en de resultaten zijn meestal blijvend.

Het lichaam wordt dus niet van buitenaf beïnvloed, zoals door toediening van medicijnen die slechts korte tijd effect hebben. Door neurofeedback wordt het zelfhelend vermogen van het brein aangesproken, waardoor de interne communicatie van de verschillende delen van de hersenen en de balans weer hersteld kan worden.

VOLGENDE