Uitgangspunten Mindfulness

Het Engelse woord Mindfulness betekent oplettendheid, opmerkzaamheid of aandachtigheid. Het vergt oefening om meer met aandacht te leven. Mindfulnesstraining is een methode waarin door middel van verschillende oefeningen deze aandachtigheid geleerd wordt. Het doel is niet om te stoppen met denken (dat lukt nu eenmaal niet) of te ontspannen, maar om bewuster te leven.

We zijn in gedachten vaak bij verleden of toekomst. Als het om leuke herinneringen of plannen gaat, kan dit een prettig gevoel met zich meebrengen. Maar als het gaat om vervelende gebeurtenissen, zorgen of zelfkritiek, breng dit vaak stress, somberheid en/of onrust met zich mee. Met mIndfulnesstraining wordt geleerd om anders met deze gedachten om te gaan en meer bij de dag van vandaag te leven. Daarnaast herken je eerder wanneer je op de “automatische piloot”, vanuit ingesleten patronen reageert. Er ontstaat meer keuzevrijheid om mee te gaan in je automatische reacties of om juist een andere reactie uit te proberen. Je leert gedachten, emoties, impulsen etc. te observeren in plaats van er volledig door in beslag genomen te worden. Ook de relatie tot problemen en nare gebeurtenissen in het leven, verandert hierdoor.

Een belangrijke leerpunt van de training is dat je je  meer bewust wordt van je  oordelen over jouw gedachten, emoties, prestaties en je ideeën over anderen. Door te accepteren wat er is, ontstaat er meer ruimte en rust waardoor je vrijer naar een oplossing kan werken.

Mindfulness bied je de kans om vrij te zijn van onnodige angst en pijn en je kunt gaan ontdekken wat het meest belangrijk is in jouw leven.

VOLGENDE