Wabi sabi

De Japanse levensfilosofie wabi sabi kan je leven een stuk lichter maken. Het staat voor de viering van het leven in het hier en nu door de kracht van imperfectie en onvolmaaktheid. Als je leert de positieve kanten van het onvolmaakte leven te zien, wordt het leven gelijk een stuk lichter en gelukkiger! Je ervaart meer rust en waardeert de kleine eenvoudige dingen. Kernbegrippen zijn: ruimte, leegte, eenvoud, intuïtie, acceptatie, rust, natuur, bescheiden en onvolledigheid.

Wabi staat voor eenvoud, rust en bedachtzaamheid. Sabi staat voor het verstrijken van de tijd de schoonheid van het doorleefde en gebruikte. In een leven dat steeds verandert is het belangrijk dat je de toevallige schoonheid van het moment kunt ervaren: de blaadjes die door de lucht dwarrelen, het vrolijke fluiten van een vogel, de zon die weerspiegelt in het water. Het gaat over de dingen weglaten, de schoonheid van imperfectie, de kracht van vergankelijkheid. Wabi sabi heeft een grote voorliefde voor de natuur en haar bijbehorende processen, zoals ouder worden. Objecten die mooier zijn geworden door slijtage: een kopje met een opgevulde barst, een oude knuffelbeer, hout dat je vindt op het strand, gepolijst door de zee: ze zijn veranderd onder invloed van de tijd en zijn op een bepaalde manier mooi. Het staat symbool voor acceptatie dat niets blijft zoals het is.

Alleen dat wat onvolmaakt, vluchtig en incompleet is, bezit ware schoonheid, want dat lijkt op de natuur. De natuur is het ultieme “nu”. Een boom maakt zich geen zorgen over gisteren of over wat de toekomst zal brengen. Alleen dit moment is wat er bestaat. Versimpel, maak je niet te druk, accepteer dat niets blijft zoals het is, verzetten heeft geen zin.

Wabi sabi laat je zien dat weinig tijd meer dan genoeg is als je je leert te richten op de dingen in je leven die echt belangrijk zijn. Stop met haasten en leer te genieten van het moment.